Koşulsuz tüm siparişlerinizde ÜCRETSİZ KARGO

BİLGİSAYAR GÖZLÜĞÜ NEDİR?

Bilgisayar gözlüğü kullanımı, özellikle 2020 yılında Covid nedeni ile sokağa çıkma yasakları ve insanların home office çalışmaya başlamasıyla birlikte önem kazanmıştır. Aslında daha öncesinde de mavi ışıktan korunmak isteyenler ve göz sağlığına dikkat edenler tarafından da kullanıyordu, ancak bu kadar bilinmiyordu. Sayısız elektronik ekran, günlük yaşamın olmazsa olmaz bir parçası haline gelmeye başladı. Kullanılan bu ekranların hem iş hem de eğlence hayatı için zamanla daha da önemli olacağı ise şüphesiz. Bu nedenlerden dolayı sayısız bilgisayar gözlüğü çeşitleri de üretilmeye başlandı.

Maalesef hala insanların çoğu elektronik ekranlarda yayılan mavi ışık tarafından göz sağlığımızın ne kadar tehlikede olduğunun farkında değil. Uzun süre bilgisayar ekranına bakmak gözlerde bazı problemler oluşturmakta. Bunlardan bazıları; göz yorulması, göz kuruması, göz yanması ya da göz sulanması olarak sayılabilir.

BİLGİSAYAR GÖZLÜĞÜ KULLANMAZSAK HANGİ ZARARLI IŞINLARA MARUZ KALIRIZ?

Aslından ekranlardan yayılarak gözümüze iyonlayıcı olan statik elektrik yükleri, morötesi, kızılötesi, çok düşük frekanslı (vlf. elf) elektromagnetik, mikro dalgalar vb. bir çok ışık gelmektedir. Bunların genelini bir sınıfta toplanarak mavi ışık denmektedir. Bilgisayar gözlüğü kullanarak bu zararlı mavi ışıkların retinamıza ulaşması engellenmektedir.

MAVİ IŞIK NEDİR?

Mavi ışık her yerdedir. Güneşten ve yapay ışık kaynaklarından da gelmektedir. Şu an bu yazıyı okurken bile mavi ışığa maruz kalıyorsunuz. Mavi ışık ikiye ayrılır; mavi turkuaz ve mavi mor. Mavi turkuaz ışık vucudumuz için gereklidir, vucudumuzun sirkadiyen ritmi olarak da bilinen biyolojik saatini düzenler, dinlendirici bir gece uygusu için önemlidir, hafızayı güçlendirir. Bilgisayar gözlüğü lenslerinin de %100 mavi ışığı kesmeme sebebi budur. Örnek vermek gerekirse Tokyo’da tren raylarına mavi turkuaz ışık yerleştirilmiş ve intiharlar %70 oranında azalmıştır.

Mavi mor ışıkta işin sıkıntılı olan tarafıdır. Nasıl cildimizi uv ışınları için güneşten koruyorsak gözlerimizi de mavi mor ışıktan bu şekilde korumalıyız. Bilgisayar gözlüğü kullanarak retina sağlığımızı koruyabilir ve yaşa bağlı gelişen sarı nokta, geçici körlük ve katarakt hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilirsiniz.

TELEFON BAĞIMLILIĞI SIRALAMASINDA TÜRKİYE

2015 yılında uluslar arası bir şirketin 30 ülkede yaptığı araştırmaya göre Türkiye akıllı telefon kullanımında birinci sıradadır. Yapılan araştırmaya göre Türkiye’de kullanıcılar günde 71 kez yani yani yaklaşık 15 dakikada bir telefona bakma ihtiyacı duymaktadır. Ayrıca ülkemizdeki kullanıcıların %22 si bu telefona bağımlı durumda, yani 5 kişiden 1’i. Bu sadece telefon. Bilgisayar gözlüğü kullanmadan ilave olarak TV, bilgisayar, tablet kullanımları da eklenince durumun ne kadar riskli olduğunu sizin değerlendirmelerinize bırakıyoruz. 2015 yılından 2021 yılına gelene kadar araya da pandeminin girmesi dikkate alınarak şu an ki durumu anlatmaya gerek yoktur sanıyoruz.

MOOV BİLGİSAYAR GÖZLÜĞÜ NEDEN ÖNEMLİ

Beynin orta bölgesinde yer alan ve her iki yarı küre arasında bulunan pineal bez ya da diğer adıyla epifiz bezi tarafından salgılanan melatonin, uyku döngüsünü ve sirkadiyen ritim olarak tanımlanan vücudun biyolojik saatini düzenleyen bir hormondur. Sindirim sistemi organlarından mide ve bağırsağın yanı sıra kemik iliği, retina, deri ve akyuvar hücreleri tarafından da düşük düzeyde üretilen hormon, havanın kararması ile sentezlemeye başlar. Bilgisayar gözlüğü kullanarak melatonin hormonumuzun düzenli salgılanmasını sağlarız. Aksi taktirde göz sağlığımız başta olmak üzere beden sağlığımızı da riske atmış olmaktayız.